Kércsi Tibor Intézményvezető köszöntője, bemutatkozása

Tisztelt Edelényiek! Kedves gyerekek, fiatalok, aktívak és Szépkorúak! Tisztelt könyvtárlátogatók, kedves leendő közönség!

Szeretettel köszöntöm Önöket, köszöntelek Titeket!  Engedjék meg, engedjétek meg, hogy bemutatkozzam. Kércsi Tibornak hívnak. A meghirdetett vezetői pályázat eredményeként, idén január 1-től Én töltöm be a Hadobás Pál Művelődési Központ, Könyvtár és Közérdekű Muzeális Kiállítóhely intézményvezetői posztját.

Szeretném a vezetői tevékenységem során a valóságban is követni a pályázatom első lapján írt mottót: „A vezetés cselekvést jelent, nem pozíciót.”

Sajnos a vírushelyzet a kultúra területén is sok mindent felülírt. A tavasz során korlátozva vagyunk a konkrét cselekvésben, nem szervezhetünk programokat, nem találkozhatunk a közönséggel, nem fogadhatjuk az olvasókat benti térben. Nem igazán így képzeltem el az indulást, az első hónapokat. Januárban még úgy tűnt, hogy lecsengőben van a második hullám és már tavasszal is szabadabbak leszünk. Terveztünk szavalóversenyeket, anyák napját, nagyszabású pünkösdi hétvégét. Sajnos ezeket el kell halasztanunk, de szeretném az év során, ha normalizálódik a helyzet bepótolni az elmaradt programokat.

A részletes szakmai önéletrajzomat elolvashatják itt a honlapon közzétéve, ezért csak pár szóban szeretnék szólni korábbi munkásságomról. 35 évet tevékenykedtem egyhuzamban korábbi munkahelyemen, közművelődési területen, kezdetben közművelődési előadóként, később kulturális menedzserként. Ezen időszakon belül egy év híján 30 évig voltam Encsen a helyi művelődési központ és a könyvtár összevont intézmények vezetője. Az évek, évtizedek során sok szép programot, rendezvénysorozatot, fesztivált szerveztünk, városi újságot szerkesztettünk, a városban és a környéken élők megelégedésére. Szakmai kihívást jelentett számomra az Edelényben meghirdetett vezetői pályázat. Úgy gondoltam, hogy most itt van rám szükség, itt folytathatom tovább eredményesen az eddigi tevékenységemet, itt hasznosíthatom szakmai ismereteimet. Egy évvel ezelőtt még nem gondoltam volna, hogy egy év múlva új helyen teszem a dolgom, de azt követően az év során minden történés, minden részlet arrafelé mutatott, azt készítette elő, hogy most itt lehetek, itt vagyok. Bizonyára nem véletlen mindez, ennek így kellett lennie, ez így volt elrendelve. Sors? Jó Isten? Nagyon örülök, hogy a pályázatommal elnyertem a Városvezetés és a Képviselő-testület bizalmát és megválasztottak erre a szép feladatra. Minden energiámmal és tudásommal azon leszek, hogy munkámmal megköszönjem a bizalmat és ne csalódjanak bennem. Ez magammal szembeni elvárás is.

Márai Sándornak „A megfelelésről” írt soraival szólva: „Mindaz, amit a világ akarhat tőled, alku és félmegoldás. Csak az számít amire te szerződtél önmagaddal és jellemeddel. Ebben a szerződésben nincs alku.”

Idén és a következő években szeretnék ebben az a kulturális értékekben és hagyományokban gazdag kisvárosban sokszínű kulturális programkínálatot biztosítani kollégáim segítségével. Igyekeztem úgy összeállítani az éves rendezvénytervet, hogy minél szélesebb körben és minél többen megtalálják a kedvükre való programot, szórakozási formát.

Az általam tervezett programsorozatot az idei évben a sajnálatos és elszomorító vírushelyzet miatt még nem fogjuk tudni teljes mértékben megvalósítani, de igyekszünk a korábbi sikeres, hagyományos programok megtartása mellett már idén is elindítani, meghonosítani újszerű kezdeményezéseket, a lehetőségek függvényében. Kérem Önöket, hogy vegyenek részt az év második felében általunk szervezett rendezvényeken, legyenek aktív részesei a helyi kulturális életnek.  Részvételükkel is igazolják, hogy van igény ebben a kisvárosban színvonalas programokra, összejövetelekre. Bízom benne, hogy a jövő esztendő már felhőtlenebb, „egészségesebb” lesz és az idei év sikeres kezdeményezéseire, eseményeire alapozva a rendelkezésünkre bocsájtott költségvetési keret is nagyobb lehetőségeket biztosít majd a szakmai munkánkhoz.

A szakmában kimagasló elődeim (Slezsák Imre, Laki- Lukács László és Hadobás Pál) magasra tették a mércét, de megpróbálok a legjobb tudásom szerint becsülettel méltó utódjuk lenni, folytatni az általuk elindított hagyományokat és tovább gazdagítani a helyi kulturális életet. Első teendőim között, a Magyar Kultúra Napja alkalmából egy páran, (tisztelők és családtagok) kimentünk a temetőkbe, ahol nyugszanak és egy kis koszorúval, egy szál virággal és mécses gyújtással, főhajtással adóztam, adóztunk emlékük előtt. Sajnos a vírus helyzet miatt nagyobb rendezvényt nem tudtunk szervezni, de virtuálisan, mintegy 25 fővel megalakítottuk az Edelényi „Honismerészt”, a helyi honismereti és helytörténeti klubot. Bízom benne, hogy a nyár elején valódi, face to face alakuló ülést is tudunk majd tartani, mert az év során több helytörténeti rendezvényt, kiadványt is meg kellene valósítanunk.

Rövid ittlétem óta úgy tapasztalom, hogy csúnyán kifejezve magamat, az Edelényiek is ki vannak éhezve a kultúrára és ahogyan mi, szervezők úgy az itt élők is nagyon várják már a programok megtartásához szükséges „nyitást”. Az eddig általam megkeresett személyek valamennyien jó szívvel felajánlották segítségüket, közreműködésüket, barátsággal fogadtak. Röviden összefoglalva úgy gondolom, van és lesz igény a színvonalas kulturális szolgáltatások iránt és lesz kire, lesz kikre támaszkodnom munkám során. Természetesen a külsősök mellett nagyban szeretnék támaszkodni a kollégáimra, akik valamennyien jó szakemberek és végül, de nem utolsósorban számítok a városvezetés, az önkormányzat anyagi és erkölcsi támogatására, segítségére.

Tájékoztatásul szeretném röviden, címszavakban ismertetni az általunk tervezett eseményeket. A későbbiekben folyamatosan részletesen is közreadjuk a várható rendezvényeket, de jelenleg még elég sok a bizonytalanság e téren.

Remélem, hogy legalább a nyári, őszi hónapokban enyhülnek, jó esetben akár meg is szűnnek a korlátozások és több szép programot is megvalósíthatunk mindannyiunk örömére.

Minden segítséget, támogatást, együttműködést és jószándékú véleményt, javaslatot örömmel fogadok. Személyesen a Városi Könyvtárban tudnak elérni, illetve a Könyvtár E-mail címén: mkkm.konyvtar@gmail.com     Tel.: 48/525-079

Most a legfontosabb az egészség. Tavasszal vigyázzunk magunkra és egymásra, hogy nyáron, ősszel találkozhassunk nem csak virtuálisan, de személyesen is egy-egy szép programon, eseményen.

Kérem, amikor majd a helyzet megengedi és meghirdetjük programjainkat minél többen éljenek a helyben felkínált lehetőséggel és vegyenek részt a rendezvényeken.

Jó egészséget kívánok és várom Önöket, várlak Titeket a programokra!

Üdvözlettel:

Kércsi Tibor
igazgató

 


Szakmai önéletrajz

Személyes adatok

Név: Kércsi Tibor

Születési dátum: 1965. 01.15.

Családi állapota: Nős, két gyermekem van

Lakcím: 3860 Encs, Kossuth út 29/A

Telefon: 48/525-079

 

Végzettségek

Dátum:  Oktatási Intézmény, szak: Végzettség szintje:
2003.06.25. Magyar Művelődési Intézet Budapest   felsőfokú
Kulturális Menedzser   OKJ 71840702
1989.06.17. Bessenyei György Tanárképző Főiskola   főiskola
történelem – népművelés
1984.06.08. Zalka Máté Gépipari Szakközépiskola   technikum
forgácsoló technikus

 

Munkahelyek, beosztások:                  

Korábbi munkahely:  Encsi Művelődési és Sportközpont, Könyvtár
1991.10.10-2020.10.31. Igazgató
1985.09.01-1991.10.09. Közművelődési előadó
Első munkahely: Községi Közös Tanács, Hernádkércs
1984.08.01-1985.08.31. Közművelődési előadó
Közéleti tevékenység:   Kazinczy Ferenc Társaság- Sátoraljaújhely Alelnök
Abaúji Honismereti és Helytörténeti Egyesület Vezetőségi Tag
Magyar Népművelők BAZ. m. Szervezete Vezetőségi Tag
Encsi Balesetmegelőzési Bizottság Tag
B-A-Z Megyei Honismereti és Helytörténeti E. Tag

Publikációk:

Magyar Művelődési Intézet Évkönyve 2005 Állam- Önkormányzat- Közművelődés

KSZR (Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer) Könyvtári Intézet Tájékoztató a kistelepülések könyvtári ellátásáról

Encsi Hírekben: Mintegy kétszázötven írás (1991-2020)

 

Elismerések, eredmények:

Encs Város Kultúrájáért helyi kitüntetés

Miniszteri kitüntetés (OKM) Wlassics Gyula-díj

Megyei, országos nyugdíjas szervezetek elismerései (oklevél).

A Kazinczy Ferenc Társaság – Emléklap

Honismereti Szövetség – Emléklap

Regionális, országos programok színvonalas megszervezése.

Hazai és külföldi pályázatok elnyerése.

Encsi napok, abaúji térségi  összművészetifesztiválok rendezése.

Határontúli, és testvérvárosi kapcsolatok ápolása.

Mozgókönyvtári projekt mintaértékű megvalósítása.

Rendszeres publikálás a helyi újságban.

Felelős kiadóként: „A történelem segédtudományai az Európai  Unióban”és az    „Abaúji múlt” c. könyvek kiadása.

 

Egyedi, személyes tulajdonságok:

Kreativitás, igényesség, alaposság, megbízhatóság, terhelhetőség.

Jó kommunikációs képesség. Empátia, közvetlenség.

 

Szabadidős tevékenység:

kertészkedés, főzés, olvasás, barkácsolás