„Interaktív könyvtárral a jövőért”
TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0084

2012. november 8-án 14 órától tartottuk „Interaktív könyvtárral a jövőért” című projektünk megnyitó ünnepségét.

A projekt megnyitón vendégeink voltak:

– Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Edelény),
– a kistérség területén lévő Anyaotthon, mint együttműködő partnerek,
– valamint a pályázati programunkban szintén részt vevő Katedra Nyelviskola (Miskolc) és
– a Monguz Kft. (Szeged).

Pályázati programunk 2012. október 3-ával indult, megvalósítási határideje 2014. január 31.

A projekt célja korszerű és minőségi könyvtári szolgáltatások bevezetése, az olvasáskultúra fejlesztése, a könyvtárhasználat népszerűsítése és az élethosszig tartó tanulás támogatása.

Pályázati előkészület

Kérdőíves felmérés készült a könyvtárhasználók körében a könyvtári szolgáltatásokat, elvárásokat illetően. A kérdőív és elemzése letölthető formában.

Projektzáró rendezvény 2014. január 30. 16 óra

Az „Interaktív könyvtárral a jövőért” pályázat tartalmi elemei:

• Együttműködési megállapodást kötöttünk a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolával, melynek értelmében az alábbi három program valósult meg:

1. Az általános iskola alsó tagozatos tanulói számára tanórán kívüli, olvasáskultúra fejlesztése képzés.
Vezette: Fischerné Diczházi Judit informatikus-könyvtáros, tanító

2. Az általános iskola felső tagozatos diákjai körében, tanórán kívüli könyvtárhasználati képzés – „Könyvtárhasználathoz kapcsolódó digitális kompetenciák fejlesztése”.
A képzéshez 10 db hordozható számítógépet béreltünk.
Vezette: Vodila Sándorné tanárnő
A képzések 2012. okt. 3-ával indultak és 2013. jún. 14-ig tartottak.

3. Olvasótábor a Rakaca-tavi Pihenőben, a nyári hónapokban, 3 turnusban, az általános iskola felső tagozatos tanulói számára. Az olvasótáborban alkalmanként 15 fő gyermek vett részt és a tanulók turnusonként cserélődtek.
A táborban a gyermekek meseterápiás és kézműves foglalkozásokon vettek részt, megismerkedtek az Edelényi kistérség helyismereti irodalmával. Kirándulások alkalmával megtekintették a környező természeti értékeket és történelmi emlékeket: szalonnai Árpád-kori református körtemplomot, Szögligeten Szádvár romjait, a Baradla-barlang jósvafői szakaszát, és Jósvafőn falusétát tettek.
A tábori programok színvonalas előadói voltak:
Hadobás Pál helytörténeti kutató, igazgató
Hadobás Sándor a B-A-Z Megyei Bányászattörténeti Múzeum nyugalmazott igazgatója
Fischerné Diczházi Judit informatikus-könyvtáros, tanító
Draskócziné Szabó Noémi pedagógus, meseterapeuta
Diczházi Zsolt középiskolai magyar-történelem szakos tanár
A táborban részt vevő gyermekeket a pályázatunkat népszerűsítő ajándéktárgyakkal leptük meg.

• Együttműködési megállapodást kötöttünk a kistérség területén lévő Anyaotthonnal, melynek során Draskóczyné Szabó Noémi pedagógus, meseterapeuta „12 hónap mesék és édesanyák közt” címmel meseterápiás foglalkozásokat tartott az Anyaotthon hátrányos helyzetű lakóinak.

• A TextLib integrált könyvtári rendszerünk, elektronikus katalógusunk továbbfejlesztése területén az InfoKer Számítástechnikai–alkalmazási Szövetkezet által megvalósítottuk: a dokumentumok kölcsönzési idejének elektronikus úton történő meghosszabbítását; dokumentumok online előjegyzését; böngészéskor megtalált dokumentumok online lefoglalását; a webes keresés eredményeihez automatikusan járuló plusz információk (könyvborító képe, fülszöveg) megjelenítését; a könyvtárba való beiratkozási szándék jelzését (online); a saját TL adatbázis rekordjainak szolgáltatását külső programok kérésére; bibliográfiai rekordok keresését és saját adatbázisba való átemelését; az írott üzenetváltást TL chat formában olvasó és könyvtáros között, az olvasó tájékoztatása céljából; az olvasószolgálat működése során keletkező értesítések és felszólítások elektronikus küldését.

• Szoftverek és informatikai eszközök vásárlása. A szoftverek kiadványszerkesztéshez, a külső HDD-k archiválásra, a router a számítógépek hálózatba kötéséhez, a szünetmentes tápegységek a szerverek üzemben tartására kerültek beszerzésre.

• Helytörténeti cikkek adatainak feldolgozása és bekerülése az egységes országos lelőhely-nyilvántartásba (10.000 db).

• Akadálymentesített, interaktív, az iskoláskorúak tanulási szükségleteihez igazodó, két idegen nyelven működő (angol, német) könyvtári honlap és külön gyermekkönyvtári portál kialakítása valósult meg a Monguz Információtechnológiai Kft. által.

• Oktatást támogató adatbázist alakítottunk ki a könyvtár honlapján, ahol az Edelényi kistérség helytörténeti vonatkozású cikkeinek bibliográfiai adatai egy helyen megtalálhatók.

• 7 fő saját dolgozó képzése valósult meg, melyből 6 fő idegen nyelvi (angol, német) és 1 fő informatikai képzésen vett részt. Az idegen nyelvi oktatások a Collingo Oktató és Szolgáltató Kft. (Kazincbarcika) és a Katedra Nyelviskola (Miskolc) oktatásában, könyvtári helyszínnel történtek. Az „Interaktív portálok üzemeltetése könyvtári környezetben” akkreditált könyvtárszakmai képzés a Könyvtári Intézet szervezésben Budapesten valósult meg.

• Négy alkalommal rendeztünk családi játszóházat a könyvtárban.
Vezette: Fischerné Diczházi Judit informatikus-könyvtáros, tanító

• Könyvtári bútorok kerültek beszerzésre, melynek célja a szebb, kényelmesebb környezet megteremtése.

•  Az olvasáskultúra fejlesztését szolgáló, új társadalmi csoportok bevonását célzó, helyi interaktív programok, közönségtalálkozók előadói voltak: Müller Péter, Halász Judit, Nagy Bandó András, Vujity Tvrtko, Alma Együttes, és Dr. Főzy István.
A közönségtalálkozók időpontjait hirdettük a Rádió Topban, a SzuperInfo hirdetési újságban, valamint Edelény és Szendrő város képújságjában is jelentek meg hirdetések.

• Szakmai és olvasói tájékoztató kiadványt jelentettünk meg 400 példányszámban a pályázat megvalósításáról.

Sajtóközlemény!

"

TÁMOP Elégedettségmérés

Kérdőív

Elemzés