TIOP-1.2.3/09/1 sz. „Tudásdepó Expressz”

Örömmel értesítjük Olvasóinkat, hogy az edelényi Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum könyvtári intézményegysége a kazincbarcikai Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ könyvtári intézményegységével konzorciumban, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Korszerű könyvtári szolgáltatásokkal az esélyegyenlőségért” c. pályázata támogatásban részesült.

 Az elnyert támogatás összesen: 7.345.695,- Ft

  • Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ könyvtári intézményegysége: 4 361 100,- Ft (konzorciumvezető)
  • Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum könyvtári intézményegysége: 2.976.554,- Ft (konzorciumi tag)

Pályázati előkészület
Kérdőíves felmérés készült a könyvtárhasználók körében a könyvtári szolgáltatásokat, elvárásokat illetően. A kérdőív letölthető formában itt.

Projektnyitó rendezvény:

Kazincbarcika, 2010. február 23. 10.00 óra
Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ

A projekt rövid leírása:

Az edelényi Városi Könyvtár az elnyert pályázati pénzből számítástechnikai eszközök és szoftverek beszerzését vállalta a könyvtári munkafolyamatok automatizálása érdekében. Könyvtárunkban a gépesített munkafolyamatokat a TextLib integrált könyvtári rendszerrel végezzük, ami a pályázat benyújtásakor DOS operációs rendszerben működött egy felhasználói jogosultsággal.

A pályázat elnyerése lehetővé teszi a Windows operációs rendszerre való átállást, mellyel növelhető a rendszer stabilitása.

A felhasználói 5 fős licenc módosításával és a négy új munkaállomás beállításával az adatbázis gyorsabb építése válik lehetővé.

A könyvállomány számítógépes feldolgozottsága a pályázat elnyerésekor 50 %-os volt. Célunk a teljes könyvállomány feldolgozása és Interneten való elérése.

Átállás a vonalkódos gépi kölcsönzésre, melynek keretében részletesebb tájékoztatást tudunk adni az Olvasóknak a kölcsönzés-nyilvántartás területén is.

A nyertes pályázat részeként a látássérültek számítógép használatát könnyíti meg a felolvasó program alkalmazása.

A megvalósítás időtartama: 2010. február 01. – 2010. december 31.
Projektzáró rendezvény:

Kazincbarcika, 2011. január 28. 10.00 óra
Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ

A pályázat keretében 2010 végére megvalósult:

  • A könyvállomány teljes mértékű gépi feldolgozása, az adatbázis elérése az Interneten, melynek köszönhetően a könyvtár katalógusa nyitvatartási időtől függetlenül elérhetővé vált.
  • Interneten keresztül az olvasói állapot figyelemmel kísérése: kölcsönzött dokumentumok tételes listázása, határideje, tartozások, előjegyzések. Vonalkódos gépi kölcsönzés.
  • Felolvasó program alkalmazása látássérült könyvtárhasználók számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.