Szakmai beszámoló a CSSP-TANCHAZ-2022-0126 számú pályázat elszámolásához

A táncház sorozatunk támogatása által 2022.12.01- 2023.06.30. közötti időszakban sikerült színvonalas, élőzenés táncházi programokat rendezni Edelényben. A városban nagy hagyománya van a népművészeti értékek ápolásának. Ennek egyik fontos területe az intézményünkhöz tartozó Borsodi Tájház, amely a népi kultúra őrzője, bemutatójaként mintegy 15 állandó kiállítással várja a látogatókat. Jeles napok alkalmával tartalommal, élettel is megtöltjük a Tájházat. Az udvarán felállított szabadtéri színpad és a tájház csűrje alkalmanként folklór programok megrendezéséhez is kiváló feltételt biztosít, egyéb kulturális rendezvények (színház, koncert) mellett. A tájház területén rendeztünk népdalkörök találkozóját a tájházak napja alkalmából, pünkösdölőt, néptánc gálát. Ezeknek a programoknak gyakran része, és kísérője egy -egy jó kis táncház is. A népi kultúrát őrző és népszerűsítő intézmény mellett nagy hagyománya van városunkban a néptánc oktatásnak is. Intézményünk ad helyet a Császta Néptánc és Hagyományőrző Egyesület csoportjainak is. Hetente három alkalommal tartják próbáikat a Hadobás Pál Művelődési Központban, három korosztály számára. Az egyesület csoportjai rendszeres közreműködői a város ünnepi programjainak. Örömmel fogadtuk a táncházi pályázatunk támogatását mivel ezáltal sikerült színvonalas táncházi sorozatot rendezni, leginkább a néptáncoktatásban évek óta résztvevő generációk és családjaik számára, ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan.

A támogatási időszakban Edelényben megrendezett táncházak:

1. Karácsonyi táncház 2022.12.29. Helyszín: Közösségi Ház Edelény, Kenderföldi út 12/A

2. Farsangi táncház, Aprók táncháza 2023.02.03. Helyszín: Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola aulája

3. Farsangi táncház, Ifjúsági 2023.02.03. Helyszín: Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola aulája

4. Szent György Napi táncház, Aprók táncháza Népviselet Napja alkalmából 2023.04.24. Helyszín: Mátyás Óvoda

5. Szent György Napi táncház, Éretlenek táncháza 2023.04.24. Helyszín: Közösségi Ház

6. Pünkösdi táncház 2023.05.28. Helyszín: Borsodi Tájház

7. Művészeti Gála és Össznépi táncház 2023.06.16. Helyszín: Borsodi Tájház

8. Ovis táncház 2023.05.19. Helyszín: Művelődési Központ

Zenekarok, közreműködők:

Esztenás – Barsi Csaba, Silvatica, Tényleg zenekar – Orosz Sándor, Számadó zenekar – Boncsér Gábor, Agyagbanda, Dozsnyák Péter, Körmöndi Tamás és Körmöndi- Namesnyik Enikő, Mura Melinda (Felvidék, Szina)

A táncházakban az ország különböző tájegységeinek és a határon túl szakadt részeknek (Erdély, Felvidék) táncait ismerhették meg a résztvevők.

A színvonalas programok hozzájárultak a jeles napok és városi ünnepek programjainak gazdagításához.

Edelény, 2023.07.25.                     Kércsi Tibor  igazgató

Támogatók: