Táncház sorozat támogatásának szakmai beszámolója Csoóri Sándor Alap

Szakmai beszámoló

a CSSP-TANCHAZ-2021-0052 számú pályázat elszámolásához

A táncház sorozatunk támogatása által 2021.07.01- 2022.12.31. közötti időszakban sikerült színvonalas, élőzenés táncházi programokat rendezni Edelényben. A városban nagy hagyománya van a népművészeti értékek ápolásának. Ennek egyik fontos területe az intézményünkhöz tartozó Borsodi Tájház, amely a népi kultúra őrzője, bemutatójaként mintegy 12 állandó kiállítással várja a látogatókat. Jeles napok alkalmával tartalommal, élettel is megtöltjük a Tájházat. Az udvarán felállított szabadtéri színpad és a tájház csűrje alkalmanként folklór programok megrendezéséhez is kiváló feltételt biztosít, egyéb kulturális rendezvények (színház, koncert) mellett. A tájház területén rendeztünk népdalkörök találkozóját a tájházak napja alkalmából, családi napot, határt átívelő baráti találkozót, a felvidéki Szinai Rozmaring Néptáncegyüttes és az edelényi Császta Néptánccsoport részvételével, pünkösdölőt, néptánc gálát. Ezeknek a programoknak gyakran része, és kísérője egy -egy jó kis táncház is. A népi kultúrát őrző és népszerűsítő intézmény mellett nagy hagyománya van városunkban a néptánc oktatásnak is. Intézményünk ad helyet a Császta Néptánc és Hagyományőrző Egyesület csoportjainak is. Hetente három alkalommal tartják próbáikat a Hadobás Pál Művelődési Központban, három korosztály számára. Az egyesület csoportjai rendszeres közreműködői a város ünnepi programjainak. Örömmel fogadtuk a táncházi pályázatunk támogatását mivel ezáltal sikerült színvonalas táncházi sorozatot rendezni, leginkább a néptáncoktatásban évek óta résztvevő generációk és családjaik számára, ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan.

Örömmel tesszük közzé az alábbiakban a Csoóri Sándor Alap által támogatott táncház sorozat megrendezése Edelényben pályázati programunk beszámolóját.

A Csoóri Sándor Alap már több éve segíti az edelényi Császta Néptánc és Hagyományőrző Egyesület munkáját. Intézményünk a Hadobás Pál Művelődési Központ és Könyvtár az edelényi néptánc kultúrára alapozva nyújtott be pályázatot a Csoóri Sándor Alaphoz táncház sorozat megrendezésének támogatására. ezúton is köszönjük pályázatunk támogatását, mely által színvonalas élőzenés táncházi programokat valósíthattunk meg az itt élő és tevékenykedő fiatalok és az őket elkísérő idősebb generáció részére. A táncházakat ünnepi eseményekhez, jeles napokhoz kapcsoltuk, melyekkel gazdagítottuk ezen rendezvényeket.

A támogatási időszakban városunkban megrendezett táncházak:

 • Városi Folknap 2021.08.21. (Táncház a Művelődési Központ előtti téren.)
 • Tökös Nap 2021. őszén
 • Adventi táncház – aprók táncháza 2021.12.20.
 • Karácsonyi táncház – nagyobbacskák részére 2021.12.20.
 • Magyar Kultúra Napja – aprók táncháza 2022.
 • Magyar Kultúra Napja, táncház – serdülők 2022.
 • Gyermeknapi táncház a Borsodi Tájház udvarán 2022.05.29.
 • Nemzeti Összetartozás Napja 2022.06.04.
  Felvidék, Szinai Rozmaring Néptáncegyüttes és a Császta Néptánccsoport folklór programja (bemutató és közös táncház, baráti találkozó)
 • Pünkösdi táncház a Borsodi Tájház udvarán 2022.06.06.
 • Edelényi Városnapok 2022.08.21.
 • Sütőtök fesztivál 2022.11.07.

Zenekarok, közreműködők:

Esztenás – Barsi Csaba, Silvatica, Tényleg zenekar – Orosz Sándor, Számadó zenekar – Boncsér Gábor, Guliba Társulat – Gyémánt Ádám, Dzsembori Közhasznú Nonprofit Szolgáltató Kft., Dozsnyák Péter, Körmöndi Tamás és Körmöndi- Namesnyik Enikő,

A táncházakban az ország különböző tájegységeinek és a határon túl szakadt részeknek (Erdély, Felvidék) táncait ismerhették meg a résztvevők.

A tartalmas és sok itt élő fiatalt megmozgató táncház sorozatról készült fotókat az alábbiakban tekinthetik meg.

A Csoóri Sándor Alap támogatása nélkül nem jöhettek volna létre ezek a szép pillanatok. Köszönjük a résztvevők nevében is.

Támogatók: